Czym jest Inkrustacja?

Zabieg inkrustacji nasion wykonywany przez odbiorców we własnym zakresie może mieć różną skuteczność.Dlatego została wprowadzona nowa metoda zaprawiania – inkrustacji.

Polega ona na wytworzeniu wokół nasion powłoki polimerowej, w której trwale i precyzyjnie rozmieszczone są odpowiednie pestycydy. Metoda ta pozwala na ograniczenie zużycia zapraw, zwiększa skuteczność i przedłuża okres działania preparatu.

Dzięki trwałemu związaniu zapraw z nasionami zwiększa się bezpieczeństwo pracy. Problem stanowiło łączne stosowanie zapraw grzybo i owadobójczych na nasiona przeznaczonych do długotrwałego przechowywania. Zaocydy po upływie kilku miesięcy od momentu zaprawienia znacznie obniżały zdolność kiełkowania nasion. Dlatego została opracowana metoda inkrustacji warstwowej, dzięki której wyeliminowano obniżenie kiełkowania przy długim przechowywaniu nasion.

inkrustacja-2

(1) Nasiona ogórków nie zaprawione.
Zdolność kiełkowania 76%
Silne porażenie nasion i podłoża grzybami.

inkrusacja-33

(2) Nasiona ogórków inkrustowane fungicydami.
Zdolność kiełkowania 97,3%
Brak porażenia nasion grzybami.

inkrustacja-17

(3) Nasiona ogórków inkrustowane warstwowo z udziałem zoocydów.
Zdolność kiełkowania 98,2% – po 18 miesiącach od momentu inkrustacji.
Brak porażenia nasion grzybami oraz objawów fitotoksyczności.

Masz pytania? Zadzwoń! +48 61 28 36 236