Świeże zioła to coraz częstszy składnik przygotowywanych przez nas potraw. Często kupujemy w sklepach gotowe sadzonki, ale własny domowy zielnik możemy wyhodować również z nasion.
Zioła to wyjątkowe rośliny, charakteryzujące się intensywnym zapachem, a także właściwościami smakowymi. Znajdziemy wśród nich tak rośliny jednoroczne jak i wieloletnie. Każda z nich ma inne wymagania, jednak domowa uprawa nie jest trudna. Należy pamiętać o spełnieniu kilku podstawowych warunków i w pełni możemy się cieszyć z naszego własnego zielnika.
Z powodzeniem w naszych mieszkaniach sprawdzą się takie zioła jak szczypiorek, pietruszka, czy mięta pieprzowa. Są to rośliny rosnące w naszej strefie klimatycznej, więc ich domowa uprawa wymaga niewielkich nakładów. Odrobinę trudniejsza jest uprawa bazylii, oregano, kolendry i innych ziół z cieplejszych stref klimatycznych. Należy pamiętać o zapewnieniu im stanowiska o dużym nasłonecznieniu, stałej, dość wysokiej temperatury i częstym podlewaniu.
Do domowej uprawy ziół najlepsze będą pomieszczenia z oknami od strony południowej lub południowo wschodniej. Jeśli chcemy stworzyć swój zielnik od nasion, najlepszą porą będzie wiosna lub lato, jako, że młode rośliny potrzebują więcej światła niż dorosłe osobniki. W sklepach ogrodniczych znajdziemy nasiona wielu gatunków ziół.
Jesienią i zimą możemy rozpocząć naszą hodowlę od sklepowych sadzonek. Dostępnych jest wiele gatunków. W przypadku sadzonek, pamiętajmy, że w sklepach panuje wyższa wilgotność niż w naszych mieszkaniach i dlatego często podlewajmy zioła, a początkowo nawet zraszajmy liście.
Poza słabym naświetleniem i suchością, mieszkaniowej uprawie ziół grozi również wyjałowienie podłoża. Aby tego uniknąć, należy systematycznie stosować odpowiednie nawozy.
Jeśli tylko zapewnimy naszym roślinom odpowiednie warunki, będziemy mogli cieszyć się wspaniałym, aromatycznym, domowym zielnikiem przez cały rok.