Cenna roślina lecznicza. Zawiera duże ilości witamin A, C, E, żelazo, siarkę i selen. Działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Przydatny jest również w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Aromatyczne liście czosnku można z wykorzystywaćw celach kulinarnych jako dodatek do sałatek i zup. Liście są idealne do kiszenia, suszenia i marynowania w oliwie. Najlepiej ścinać je przed kwitnieniem rośliny.Roślina wymaga światła dziennego, nie na pełnym słońcu. Podlewać 3 razy w tygodniu, tak aby podłoże nie wyschło. Trzymać w pokojowej temperaturze. Na wiosnę można wystawić roślinę do ogrodu.
Nasiona inkrustowane Nasiona warzyw
Szukaj naszych nasion w centrach i sklepach ogrodniczych (stacjonarnych i internetowych).